wo. dec 6th, 2023

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend. Of je nou een starter bent op de arbeidsmarkt of al enige tijd aan het werk bent. Je wilt tijdens een sollicitatie de beste versie van jezelf neerzetten, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Daarom is het aan te raden om je goed te voorbereiden op je sollicitatiegesprek. Je kunt hierbij denken aan het maken van een portfolio, het opschrijven van vragen en het maken van een assessment. Met deze korte checklist zorg je ervoor dat je helemaal voorbereid aan je sollicitatiegesprek begint. 

Maak een portfolio

Met een portfolio kan je écht laten zien wat je in huis hebt. Heb je een creatief beroep? Dan kan je gemakkelijk eindproducten verzamelen in je portfolio. Denk bijvoorbeeld aan blogs, illustraties, ontwerpen of video’s. Maak je portfolio extra krachtig door een korte toelichting te geven bij de eindproducten. 

Ook als je geen concrete eindproducten maakt, kan je een portfolio samenstellen. Je kan dan een kort verslag schrijven over projecten waaraan je hebt gewerkt, recensies van klanten verzamelen of een samenvatting schrijven over je algemene werkzaamheden. 

Schrijf alvast antwoorden op

Uiteraard gaan er in je sollicitatiegesprek vragen gesteld worden. Denk hier alvast over na en schrijf eventuele antwoorden op. Zo weet je zeker dat je tijdens het sollicitatiegesprek zelfverzekerd antwoord kan geven. Hier is een rijtje vragen die ongetwijfeld gevraagd zullen worden: 

  • Welke werkzaamheden voer je uit binnen je huidige functie? 
  • Waarom ben je aan het kijken naar een nieuwe baan?
  • Wat spreekt je aan aan de deze organisatie? 
  • Waarom heb je gesolliciteerd naar deze functie? 

Dit zijn de wat standaard vragen. Probeer ook na te denken over meer diepgaande vragen en schrijf deze op. Je hoeft niet per se het antwoord op elke vraag al te weten. Alleen al het nadenken over de vraag helpt je met het voorbereiden op het gesprek. 

Bereid zelf vragen voor

Je wilt tijdens je sollicitatie laten zien dat je zelf ook initiatief neemt en interesse toont. Dit kun je doen door vragen voor te bereiden. Schrijf alvast een aantal vragen op die je zeker wilt stellen. Daarnaast kun je tijdens het sollicitatiegesprek nog vragen stellen die spontaan in je opkomen. 

Oefen je assessment

Soms wordt er voor een sollicitatie ook gevraagd of je een assessment wilt doen. Denk bijvoorbeeld aan een intelligentie- of capaciteitentest. Als je nog niet eerder een assessment hebt gedaan, kan het een uitdaging zijn om deze in één keer te halen. Gooi jezelf dan ook niet in het diepe en oefen de test eerst rustig thuis. Er zijn verschillende oefenpakketten waarmee je testen kunt oefenen. Zo kan je bijvoorbeeld aan de slag met een tma test of een hfm talentenindex intelligentietest. 

Met deze tips kan het niet anders dan dat je binnenkort je droombaan binnensleept. Heel veel succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *