za. sep 30th, 2023

Als ondernemer heb je voortdurend te maken met veranderingen. Deed je vandaag nog zaken op een bepaalde manier, volgend jaar, volgende maand of misschien wel volgende week moet je je strategie aanpassen. Dat houdt het ondernemen dynamisch, maar het zorgt soms ook voor stress. Sommige trends zijn echter helemaal geen reden voor stress. Ze bieden juist kansen om je bedrijf te laten groeien. De ontwikkelingen waar je anno nu mee te maken kunt krijgen zetten we graag voor je op een rijtje.

Verduurzamen

De belangrijkste trend ligt natuurlijk voor de hand: verduurzamen. Geen enkel bedrijf ontkomt eraan. We moeten zuiniger zijn met energie en met grondstoffen. Dat betekent onder andere dat kantoren moeten worden aangepast om het energieverbruik te verminderen. Vanaf 2023 moet elk kantoor van meer dan 100 vierkante meter minimaal energielabel C hebben. Gemeenten kunnen daar direct op handhaven. Vaak gebeurt dat niet meteen, maar de kans bestaat wel dat de verhuurder of eigenaar een waarschuwing krijgt als het pand niet aan de eisen voldoet. Hier wordt dan meestal een hersteltermijn aan gekoppeld.

Steeds meer thuiswerken

Na de coronapandemie is thuiswerken versneld ingevoerd. Ook nu we in Nederland weer ‘terug naar normaal’ zijn gegaan blijft thuiswerken populair. Als ondernemer kun je daar ook voor kiezen. Probleem is dat je huisadres dan ook meteen je zakenadres is. Dat kan gevolgen hebben die je liever niet wilt. Boze klanten die je thuis opzoeken bijvoorbeeld. Of ongewenste colportage aan de deur. Dit kun je voorkomen met een virtueel kantoor. Hier wordt ook een zakelijk postadres aan gekoppeld en als je wilt ook een telefoonnummer. Dit adres kun je op je website vermelden en wordt ook als vestigingsadres bij de Kamer van Koophandel geregistreerd.

Kiezen voor een zakelijk postadres heeft veel voordelen. Zo kun je in de eerste plaats je eigen privé adres afschermen. Op deze manier zorg je ervoor dat je geen ongewenst bezoek aan de deur krijgt. Ook kun je vaak kiezen voor prestigieuze adressen, wat weer een positief effect heeft op de uitstraling van je bedrijf. Hierdoor zullen je uiteindelijk meer klanten trekken wat doorgaans resulteert in het maken van meer omzet. Een zakelijk postadres is dus een win-win optie en zeker het overwegen waard.

Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie, vaak afgekort als AI (artificial intelligence) neemt een grote vlucht. Computers kunnen steeds meer en daar maken ook ondernemers gebruik van. Ze kunnen niet alleen winnen met schaken, maar ook processen sturen en fungeren als klantenservice voor je website. Bedenk wel dat AI geen alleskunner is. Als je het gebruikt om je klanten te woord te staan moet je er wel rekening mee houden dat er toch vaak vragen zijn die door de chatbot niet goed worden beantwoord. Zorg dus wel altijd voor back-up, zodat klanten niet ‘het bos in gestuurd’ worden. Dit kan er namelijk voor zorgen dat ze weglopen en hun heil bij één van je concurrenten zoeken. Bedenk ook dat AI nog steeds in ontwikkeling is. Wat vandaag onmogelijk is, kan morgen misschien wel.

Goed personeel vinden blijft een uitdaging

Veel ondernemers die personeel in dienst hebben, vinden het lastig om de juiste mensen te vinden. Het UWV waarschuwt dat het soms niet handig is om vast te houden aan functie-eisen, zeker als het gaat om gevolgde opleidingen en het bezit van bepaalde diploma’s. Een sollicitant die niet de vereiste opleiding heeft maar wel ruime ervaring in een vergelijkbare functie kan vaak een prima keuze zijn. Dat pleit ook meteen voor het in dienst nemen van ‘oudere’ werknemers. Een kandidaat van 40+ is misschien duurder omdat deze niet voor het minimumloon aan de slag wil. Maar het is vaak wel een medewerker waar je op kunt bouwen. Jongeren zijn vaak nog zoekende, de kans bestaat dat ze zich snel vervelen en vertrekken omdat een andere baan ze toch leuker lijkt. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *