za. sep 30th, 2023

Veel mensen dromen van een tiny house, het is goedkoop wonen en het is ook nog eens duurzaam. Op Instagram zijn ze ontzettend populair, maar er heerst ook een hoop onduidelijkheid. Wat kost een tiny house bijvoorbeeld? Koop of bouw je, en hoe vind je een locatie? Vraag jezelf eerst af in welke mate je betrokken wilt zijn in het bouwen en vormgeven van je huisje. Ook is het belangrijk om een idee te hebben van de locatie waar je wilt wonen en of je het huisje op wielen wil of op een fundering. Wanneer je deze zaken helder hebt kun je op zoek naar een bouwer. Oriënteer je door het bekijken van een aantal sites en neem contact op met degene die je aanspreken. Bekijk ook de tiny houses die het bedrijf eerder al gemaakt heeft zodat je een beeld hebt van hoe het eindresultaat eruit zou kunnen zien.

Hoe duur is de aanschaf van een tiny house

De prijzen van tiny houses lopen behoorlijk uiteen, ze behoren niet tot de duurste huizen ter wereld maar de prijzen kunnen wel oplopen. De prijs van een tiny house ligt gemiddeld tussen de 15.000 en 80.000 euro. Een kant en klaar model kunt u in Nederland al vanaf 30.000 kopen. Bent u handig, en wilt u op de kosten besparen dan kunt u er ook voor kiezen om uw tiny house (deels) zelf te bouwen. Zelfbouwers komen gemiddeld uit op 10.000 tot 25.000 euro. Om de kosten laag te houden kiezen veel zelfbouwers voor tweedehands materialen van Marktplaats. En sommige onderdelen zijn zelfs gratis te vinden op Facebook weggeef groepen. Ook moet u nadenken of u de grond onder uw tiny house wilt kopen of huren. Zomaar een tiny house neerzetten is niet toegestaan in Nederland.

Het ontwerpen van een tiny house

De belangrijkste vraag bij het ontwerpen van een tiny house is hoeveel ruimte er nodig is om comfortabel te kunnen leven, zonder overtollig ballast. Het ontwerpen van een tiny house kan erg tijdsintensief zijn. Je zult tijdens het traject allerlei keuzes moeten maken en soms kom je voor lastige dilemma’s te staan. Als je een tiny house op wielen bouwt, zit je aan een maximaal gewicht van 3500kg. Dat lijkt misschien veel, maar daar zit je al snel aan. Dit betekent dat je keuzes moet maken wat betreft de materialen die je gebruikt. Als je overal goed over nadenkt is er veel mogelijk, maar het blijft passen en meten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *