Een onverwachts ontslag kan grote gevolgen met zich meebrengen. Indien een werkgever ervoor kiest om een werknemer te ontslaan, om welke reden dan ook, zal dit ontslag leiden tot een periode zonder inkomen. Veel werknemers hebben immers geen tweede baan. Maar hoe dek je financieel deze periode?
Om financiële problemen te voorkomen, heeft de overheid een oplossing bedacht om de ontslagen werknemer de werkloze periode te bekostigen. Een transitievergoeding berekenen. Deze vergoeding dient als een ontslagvergoeding, zodat jij na het ontslag geen financiële problemen zult ervaren. Maar er zitten wel enkele voorwaarden verbonden aan een transitievergoeding.
Een transitievergoeding krijg je niet zomaar…
Niet iedereen komt in aanmerking voor een transitievergoeding. Dat is maar goed ook. De overheid zou anders een hoop kosten hebben! Een ontslagen werknemer krijgt pas recht op de transitievergoeding als hij of zij voldoet aan enkele voorwaarden. Ik hoor je denken: “Wat zijn deze voorwaarden?” Lees snel verder!
De voorwaarden van een transitievergoeding
- Jij bent ontslagen door jouw werknemer;
- Jouw werknemer heeft jouw contract niet verlengd.
In deze situaties heb jij geen recht op een transitievergoeding
Jaarlijks worden er een hoop werknemers ontslagen of contracten niet verlengd. Ontvangen al deze ex-werknemers een transitievergoeding van de overheid? Nee, hoor. Er zijn een hoop situaties waarin de werknemer geen recht heeft op een transitievergoeding.
- Jij bent ontslagen door verwijtbaar handelen;
- Jij bent een minderjarige en werkte wekelijks gemiddeld minder dan 12 uur;
- Jij bent ontslagen in verband met jouw pensioengerechtigde leeftijd;
- Jouw werkgever is failliet, heeft uitstel van betaling of er is sprake van een schuldsaneringsregeling natuurlijke personen;
- In het cao is een voorziening van een transitievergoeding opgenomen bij ontslag door bedrijfseconomische redenen;
- Jij bent een volgend contract aangegaan voor het eindigen van een tijdelijk contract;
- Jouw werkgever biedt jou een gelijkwaardig contract aan;
- Jouw werkgever biedt aan jouw contract te verlengen.
- Hierbij maakt het niet uit of de werknemer ingaat op dit aanbod.