Bij Vapour blasting komt geen stof vrij. Dit is in sommige gevallen een aanzienlijk voordeel. Omdat het stof niet verwijdert, minimaliseert het gebruik van water de verontreinigende stoffen die in de lucht worden geloosd. Omdat er ook geen gevaarlijke stofwolken zijn, kan Vapour blasting worden gedaan in situaties waar het gevaar bestaat dat personen in de buurt worden blootgesteld. Dit minimaliseert ook de hoeveelheid PBM die medewerkers moeten dragen, zoals adembescherming. Bovendien kan Vapour blasting samen met andere werknemers ter plaatse worden gedaan zonder angst voor infectie. Voor uw installatie betekent stofvrij stralen mogelijk gratis onderhoud of minder stroomuitval. Minder stof minimaliseert de periode en middelen die nodig zijn om de behuizing te starten. Het verminderen van het gebruik van plastic rollen en tapes om de verspreiding van verbruikte media te controleren, resulteert in minder afval aan het einde van een taak. Dit, in combinatie met het lagere gevaar voor luchtvervuiling, maakt Vapour blasting milieuvriendelijk.
Geschiedenis van Vapour blasting
Zandstralen werd in 1950 in het Verenigd Koninkrijk verboden vanwege zorgen over silicose, een gevaar op de werkplek veroorzaakt door het inademen van silicastof. Niet lang daarna creëerde Norman Ashworth de eerste vapour blast machine. In 1966 volgden tal van Europese landen. Ze verbood zandstralen, wat resulteerde in de ontwikkeling van nieuwe innovaties op het gebied van Vapour blasting. Dit gebeurde met name in Duitsland, waar de eerste draagbare vapour blast machine werd gebouwd, specifiek om met zandstraaltoestellen om te gaan.
Manieren om water toe te voegen
Er zijn verschillende methoden om water in de dampbewerking op te nemen. De eerste gebruikt een specifiek mondstuk om het schuurmiddel met water te besprenkelen terwijl het naar het gebied wordt gedreven. Dit vermindert het effect van het schuurmiddel en het stof dat zou ontstaan. Een halo-nozzle en een directe injectie-nozzle zijn de twee meest gebruikte nozzles voor dit doel. Het schuurmiddel wordt in het tweede proces gecombineerd met water in een drukvat. Slurrystralen vindt plaats wanneer een mengsel door een beperkt deel in een onder druk staande luchtstroom wordt getrokken. Gefluïdiseerde explosie treedt op wanneer de combinatie door gereguleerde waterdruk in de luchtstroom wordt voortgestuwd. Deze procedures gebruiken minder water en schuurmiddelen dan de mondstuk methoden.