wo. dec 6th, 2023

Reclame bestaat al erg lang. Al tijdens de middeleeuwen en zelfs in de klassieke oudheid waren verkopers altijd al bezig met hun product aan de mensen te laten zien. Dit ging toen nog vaak met uithangborden en omroepers. Hoewel deze dingen vandaag nog steeds gebruikt worden, gaat het nu nog veel verder. Met de komst van technologie is onze economie en de manier waarop handel wordt gedreven compleet veranderd.

Drukpers

De eerst belangrijke ontwikkeling hierin en misschien ook wel de belangrijkste is de druk pers. Op eens konden teksten op grote schaal worden gedrukt. Waar kopiëren eerst altijd puur en alleen monniken werk was, konden nu ambachtslieden in steden makkelijker hun handen leggen op geschreven reclame. Hoewel deze techniek in het begin nog niet voor de gemiddelde ambachtsman weggelegd zal zijn geweest, kon op ten duur dit wel degelijk worden ingezet voor het maken van affiches en dergelijke. Zo konden boodschappen zich veel sneller verspreiden, wat de wereld op onvoorstelbaar grote wijze heeft veranderd.

Televisie

Een andere belangrijke uitvinding in de wereld van marketing is de tv geweest. Hoewel er met kranten al veel mensen te bereiken waren, was de tv iets dat nog meer mensen kon bereiken. Video werd in de jaren 30 van de vorige eeuw een belangrijke vorm van massa communicatie en in de jaren 50, met de opkomst van de televisie in Nederlandse huishoudens, werd dit nog veel extremer. Ook voordelig aan de televisie is dat je nog gerichter kon gaan adverteren. Hoewel kranten al wel bepaalde typen mensen aantrokken, waar je als adverteerder op kon inspelen, kon je nu ook per uitzending gaan kijken. Zo kan je voor kinderprogramma’s hele andere reclames tonen dan voor een uitzending van bijvoorbeeld het journaal.

Internet

Mogelijk de meest invloedrijke uitvinding ooit is het internet. Iedereen kan nu ineens met elkaar in verbinding staan en een bericht is binnen een paar seconden aangekomen aan de andere kant van de wereld. Ook voor internet marketing delft heeft dit grote gevolgen gehad. Vele nieuwe technieken worden er vandaag de dag gebruikt. Hierbij gaat het om dingen als algoritmes voor het bepalen wat mensen interessant vinden, zoals Facebook die veel gebruikt, maar ook om dingen als een internationale seo strategie. Hierbij gaat het om het beïnvloeden van websites als Bing, of Google, zodat bepaalde websites hoger komen in zoekresultaten als er naar bepaalde zoek termen wordt gezocht, zodat websites daardoor meer verkeer kunnen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *