wo. mei 31st, 2023

Valt jouw onderneming onder het mkb en zit je erover te denken om te verduurzamen? Let dan even heel goed op, want de overheid trekt een nieuwe subsidiepot open voor het mkb. Benieuwd naar wat dit voor jou betekent? Wij leggen het je hier uit! 

Extra subsidie

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf willen vaak wel verduurzamen en hun CO2-uitstoot verminderen, maar het ontbreekt hen vaak aan de tijd, geld, kennis en capaciteit om hierop ook echt door te pakken. Een bedrijf verduurzamen is natuurlijk ook niet even één-twee-drie gedaan, en het uitzoeken in het voortraject al helemaal niet. De Rijksoverheid kwam daarom aan het einde van de zomer in 2021 met een tijdelijke oplossing. Sinds 1 oktober kunnen ondernemers in het mkb rekenen op steun in de vorm van een extra subsidie. Je hebt nu bijvoorbeeld al de MIT-subsidie of de innovatieve slim subsidie en kunt een EIA aanvragen. Daar komt nu voor bepaalde tijd deze extra subsidie bij. 

Professioneel advies

Hoe deze subsidie nu precies werkt? De subsidie, van maximaal €2.500 per bedrijfspand, is er voor de ondernemers om professionele hulp in te schakelen voor advies op het gebied van vergroening. Met dit geld moeten zij een professioneel advies door een energieadviseur laten opstellen. De adviseur zoekt dan voor de bedrijven uit hoe zij minder CO2-uitstoot kunnen realiseren en het beste energie kunnen besparen. 

Waarom nog een subsidie?

Volgens staatssecretaris Dilan Yesilgoz (Klimaat en Energie) is het van essentieel belang om het mkb een handje te helpen. “Veel ondernemers willen graag een steentje bijdragen aan een schonere wereld. Ze hebben alleen meer te doen dan zich verdiepen in alle manieren om hun bedrijf te verduurzamen.” De secretaris verklaart daarom extra te willen helpen.

Verschillende soorten advies

Mkb’ers kunnen op veel verschillende soorten advies rekenen. Denk aan een voorstel van meer isolatie, of een groter plan voor de aanleg van zonnepanelen of zonneboilers. Ook kan er het advies uitrollen om over te stappen op elektrische bedrijfswagens én kijkt de adviseur naar de overige bedrijfsvoering waar CO2-winst valt te behalen. Let echter wel op, want niet elke mkb-onderneming maakt kans op de subsidie. De overheid stelt namelijk enkele strenge eisen. De subsidie is namelijk enkel beschikbaar voor bedrijven in het mkb met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kWh elektriciteit en 25.000 m3 aardgas) die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen.

Mocht je de subsidie willen aanvragen, dan kun je bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO) terecht tot 30 september van dit jaar. Subsidies worden op basis van volgorde verstrekt. In totaal trekt de overheid 28,2 miljoen euro uit voor de nieuwe regeling. Maak jij er gebruik van?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *