za. sep 30th, 2023


Outplacement is een goede oplossing bij (dreigend) ontslag. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij de reorganisatie van een bedrijf, maar ook bij ziekte of een burn-out kan dit soms de oplossing zijn om weer terug aan de slag te gaan. Maar wat houdt outplacement via https://www.gortoutplacement.nl/ precies in? Wat kun je verwachten? 

Het is niet gek als je met vragen zit. Outplacement of een outplacementtraject zijn vast termen die je weleens eerder hebt gehoord. Maar vaak weet je niet goed wat je je hierbij voor moet stellen. Allereerst is het goed om te beseffen dat outplacement misschien heel ingewikkeld klinkt, maar het simpelweg een andere benaming voor ontslagbegeleiding is. Dit verloopt in verschillende fasen.

Coaching op alle vlakken 


Bij een outplacementtraject krijgt de werknemer een coach toegewezen. Deze coach gaat op alle vlakken met hem aan de slag. Niet alleen op het gebied van zijn competenties voor het werk, maar ook op persoonlijk vlak. Hoe kan hij bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen opbouwen? Of beter omgaan met stressvolle situaties? Welke vaardigheden zouden hem kunnen helpen om een bepaalde functie beter te vervullen? 


Daarnaast wordt ook vaak gezien dat een ontslagen medewerker eigenlijk een compleet andere richting op wil. Hij vindt het werk dat hij momenteel doet minder leuk en zou graag eens iets anders proberen. De vraag is natuurlijk waar je dan voor in aanmerking komt. Een coach kan samen met hem kijken wat zijn talenten zijn en waar zijn hart ligt. En vervolgens bekijken wat er op de huidige arbeidsmarkt mogelijk is om die wensen in vervulling te laten komen. Op die manier kan outplacement ook helpen om eindelijk die echte droombaan te vinden. 

Daarnaast wordt er gewerkt aan psychologische flexibiliteit. Je krijgt handvaten aangeboden om te dealen met veranderende situaties. Hoe ga je bijvoorbeeld om met het ontslag? Hoe voorkom je dat je in een negatieve spiraal van gevoelens en gedachten blijft zitten? Wanneer je beschikt over psychologische flexibiliteit, ben je in staat om beter met deze situaties om te gaan. 

Wat kun je verder verwachten? 


Belangrijk is dat je vastgehouden wordt tijdens het proces van het vinden van een nieuwe baan. Dat is voor veel mensen al goud waard. Besef goed dat een ontslag heel veel gevoelens en zorgen met zich meebrengt. Dan is het fijn als je weet dat er iemand is die aan jouw kant staat. Die er alles aan doet om ervoor te zorgen dat je binnenkort weer aan de slag kunt. De begeleiding houdt ook niet op als alle fasen zijn doorlopen. Indien dat nodig is, kun je bij de coach blijven totdat jij het idee hebt dat hij of zij je genoeg heeft geholpen. 


Het fijne van outplacement coaching is bovendien dat niet alles uit handen wordt genomen, maar dat je zelf in je eigen kracht leert te staan. Hierdoor leer je dingen over jezelf die je eerst misschien helemaal niet wist. Zo word je een betere versie van jezelf en veel aantrekkelijker voor de arbeidsmarkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *