In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt een ontwikkelingsassessment nooit gebruikt om de (on)geschiktheid van een kandidaat voor een bepaalde functie binnen een bedrijf te bepalen. Eigenlijk is een ontwikkelingsassessment niets meer of minder dan een advies, namelijk: hoe kan een werknemer zich nóg verder ontwikkelen binnen een organisatie. Vandaar dat dit assessment ook wel een development center of een potentieel assessment wordt genoemd.
Wat is het doel van een ontwikkelingsassessment?
Eigenlijk heb ik het hierboven al genoemd maar nog een keer ter verduidelijking: de bedoeling van een ontwikkelingsassessment is niet dat er een oordeel wordt getrokken met betrekking tot de geschikt- of ongeschiktheid van een kandidaat voor een bepaalde functie binnen een bedrijf. Dit is wel het geval bij een selectie assessment, maar bij een ontwikkelingsassessment is hier geen sprake van. Dit maakt ook gelijk het grootste verschil tussen een ontwikkelings- en een selectie assessment.
Waar een ontwikkelingsassessment echter wel voor is bedoeld, is om te kijken op welke gebieden de werknemer zich eventueel nog verder zou kunnen ontwikkelen. Het geeft niet alleen de werknemer zelf, maar ook de werkgever en de gehele organisatie een goed beeld van de sterke en minder sterke punten van de werknemer. Hierdoor krijg je een beter inzicht over jezelf en kun je kijken wat beter en minder goed bij je past. Door dit onder ogen te komen kom je erachter op welke gebieden je je nog verder zou kunnen ontwikkelen.
In plaats van alleen maar te kijken naar waar je minder goed in bent, kijkt een ontwikkelingsassessment juist naar je sterke punten: waar ligt jouw kracht en hoe kun je deze nog verder ontwikkelen? Werkgevers hebben dus ook veel baat bij zo’n ontwikkelingsassessment om zo de potentie en het talent bij werknemers te spotten. Een ontwikkelingsassessment is onder andere af te nemen bij Verschoor & Oudshoorn. Zo kunnen werkgevers ervoor zorgen dat werknemers de kans krijgen om zich nog verder positief te ontwikkelen.