za. sep 30th, 2023

Living for the planet… Het wordt steeds belangrijker en veel bedrijven lijken dit in te zien. Toch blijkt de stap van daadwerkelijk transformeren in een maatschappelijk verantwoord ondernemend bedrijf vaak een grote; want groen moet je doen, maar hoe precies? Goede vraag, en velen zoeken naar de meest ingewikkelde oplossingen. Maar wist je dat dat helemaal niet per se nodig is? Wil jij ervoor zorgen dat jouw bedrijf een stukje groener wordt, dan kan je dit met een paar kleine aanpassingen al regelen. Huis-, tuin- en keuken-tips, laten we ze maar noemen. Geen gedoe met zonnepanelen of het verbouwen van eigen groenten; gewoon simpele veranderingen. Benieuwd? Lees met ons mee!

Basis is key

Waar te beginnen met het invoeren van een maatschappelijk verantwoord beleid? Er zijn tegenwoordig zoveel opties, dat je misschien door de bomen het bos niet meer ziet. Onze tip; begin gewoon lekker bij het begin. Vervang de gloeilampen voor spaar- of LED-lampen, ga bewust om met airconditioning en het verwarmen van het gebouw. Zorg ervoor dat collega’s de lampen uit doen wanneer er niemand op locatie is, en laat de computers niet continu op stand-by draaien. En natuurlijk; afval scheiden. Al deze tips zouden eigenlijk gewoon een stukje gezond verstand moeten zijn…

Support groen vervoer van jouw werknemers!

Een kleine impact die voor grote veranderingen kan zorgen; beloon groen vervoer van werknemers. Trakteer de collega’s die met de fiets komen in plaats van met de auto (wanneer beide mogelijk is) bijvoorbeeld met een punt op hun puntenkaart; degene die op de laatste vrijdagmiddagborrel van de maand de meeste punten heeft krijgt een kleine beloning!

Tip: je kan natuurlijk ook meer teweegbrengen, bijvoorbeeld door het supporten van gratis elektrisch laden bij het bedrijf (via Reithpower, bijvoorbeeld), wanneer werknemers kiezen voor een elektrische auto.

Neem de kantine op de schop

Hoewel veel bedrijven met duurzaam ondernemen bezig zijn, lijkt het erop dat de kantine toch vaak wordt vergeten (of expres overgeslagen?). Juist in de kantine is een grote inhaalslag te maken! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wegwerpproducten mijdt en introduceer een ‘dinsdag-vega-dag’ (of elke andere willekeurige dag die je maar wilt, natuurlijk!). Kies voor duurzame koffie en thee, en zorg ervoor dat de producten die worden aangeschaft zo min mogelijk verpakking hebben. En last but not least, en steun de lokale ondernemer, boer, of wie je ook wil, natuurlijk; zorgt er weer voor dat er minder vervoerskosten en dus afval uitstoot is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *