za. sep 30th, 2023

Je hebt een mooie nieuwe inbouwkeuken besteld, of je hebt een bestaande inbouwkeuken maar je koelkast is versleten. En nu ben je op zoek naar een nieuwe inbouwkoelkast. Maar wat zijn de juiste nismaten en hoe meet je die? En wat is het verschil tussen een deur op deur en een sleepdeur deursysteem? Als je hier een vergissing mee maakt, kan het zijn dat je een niet passende inbouwkoelkast bestelt. Het is dus belangrijk dat zowel de nismaat als het deursysteem klopt. We hebben alles voor je uitgezocht en leggen het hieronder uit.

Wat is sleepdeur of deur op deur?

Dit zijn deursystemen voor een inbouwkoelkast. Dat kun je zo zien: een inbouwkoelkast heeft een kale deur waar je zelf nog een keukenpaneel op moet monteren zodat het mooi aansluit bij de rest van jouw inbouwkeuken. Je verstopt de deur van de koelkast als het ware achter een keukendeurtje. Er zijn twee systemen waarmee je je keukendeur op de deur van de koelkast kunt monteren: sleepdeur en deur op deur. Bij deur op deur monteer je het keukenpaneel direct op de koelkastdeur. Dat is dus het eenvoudigste systeem. Bij een sleepdeur wordt het keukenpaneel op een schuif gemonteerd zodat de deur een klein stukje opzij schuift wanneer je de koelkastdeur opent. Op deze manier sluit het keukenpaneel nog strakker aan op de andere kastjes waardoor je kleinere kieren krijgt. Deze twee systemen zijn niet uitwisselbaar. Kijk dus goed of je voor jouw keuken een koelkast met een sleepdeur-systeem of met deur op deur systeem nodig hebt.

Nismaten: welke maat koelkast?

Als je op internet naar een inbouwkoelkast kijkt, dan kom je koelkasten tegen in allerlei verschillende maten. Maar hoe weet je nou of een koelkast past in jouw inbouwkeuken? Dit zie je aan de nismaten van de koelkast. Wat is nu een nismaat? De ruimte die je hebt in de keukenkast waarin je de koelkast wilt plaatsen wordt de nis genoemd. En deze nis heeft aan de binnenkant een bepaalde hoogte, een breedte en een diepte. Oftewel nishoogte, nisbreedte en nisdiepte. Deze maten samen worden de nismaten genoemd. Je kunt deze maten eenvoudig zelf opmeten, en je vindt ze ook terug bij de specificaties van de inbouwkoelkast en van je keuken. De belangrijkste maat hierbij is altijd de nishoogte, omdat hierin bij koelkasten het meeste variatie zit. Dus de nishoogte is de maat waarop je een nieuwe inbouwkoelkast in de eerste plaats op uitkiest. De breedte en diepte zijn meestal redelijk standaard, maar check het altijd wel even zodat je niet toch voor een verassing komt te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *