za. sep 30th, 2023

Als ondernemer is er altijd een kans dat een debiteur – zelfs eentje waarmee je een goede werkrelatie hebt/had – ineens jouw rekening niet betaalt. Erg vervelend! Jouw onderneming heeft immers ook de liquide middelen nodig om jouw eigen rekeningen te betalen. Een kleine onbetaalde rekening van vijftig euro is het einde van de wereld niet, maar eens dit over ettelijke honderden of duizenden euro’s gaat, is het belangrijk dat je snel in actie schiet. Je kunt hiervoor zelf stappen zetten… of kiezen om in zee te gaan met een incassobureau. Maar hoe vind je een betrouwbaar incassobureau in een sector die toch een beetje een slechte reputatie heeft?

Vraag rond naar ervaringen en lees reviews

Als je een incassobureau nodig hebt om een niet-betaalde rekening te innen, kan je eerste reactie zijn om te googelen. Wie weet google je wel ‘incassobureau + stad waarin je woont’. Dat is een mogelijkheid, maar in deze digitale tijd kun je eigenlijk in zee gaan met zowat alle incassobureaus in Nederland. Je kunt praktisch altijd je hele zaak ook online afhandelen. Daarom kan het extra interessant zijn om te zoeken naar incassobureaus die gespecialiseerd zijn in jouw sector, bijvoorbeeld. Of die zich richten op eenmanszaken. 

Eens je er een paar gevonden hebt, is het heel belangrijk om de Google/Trustpilot reviews te lezen. Enkel zo weet je goed wat mensen echt van dit incassobureau vinden. Let op met reviews op websites die niet teruglinken naar reviewsites; deze kunnen net zo goed uitgevonden zijn.

Raak je er niet zo goed uit? Dan kan het ook de moeite waard zijn om eens rond te vragen in je netwerk. Als ondernemer ken je vast andere ondernemers of heb je een netwerk op LinkedIn. Er zijn vast andere ondernemers die je een incassobureau kunnen aanbevelen of je vertellen ver weg te blijven bij een bepaalde partij. 

Let ook op praktische zaken

Eens je een paar partijen gevonden hebt die er goed uitzien, moet je echt gaan filteren. Ten eerste: let even op wie er werkt. In Nederland kan eigenlijk iedereen een incassobureau beginnen. En dat is niet ideaal: je wil werken met professionals die er wat van kennen en idealiter een universitaire rechtenopleiding hebben gevolgd. Hebben de contactpersonen ‘mr.’ voor hun naam én een opleiding staan op hun LinkedIn-profiel? Dan is het incassobureau meestal wel te vertrouwen. Vaak helpt het ook om te kiezen voor een incassobureau met meerdere personen in plaats van zogenaamde ‘eenpittertjes’; omdat hier meer ervaring en kennis aanwezig is. 

Ook fijn anno 2022: digitaal dossierinzicht. Jij hebt als ondernemer echt niet de tijd om dagelijks/wekelijks te bellen om een update te vragen. Met online dossierinzicht volg je de correspondentie tussen het incassobureau en de debiteur en de stappen die werden gezet. Handig, toch?

Alvast veel succes met het vinden van een betrouwbaar incassobureau! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *