za. sep 30th, 2023

De gemiddelde brandstofprijs is de afgelopen maanden flink gestegen, en is een stuk hoger dan vorig jaar. Elke keer dat je je tank vult, betaal je meer voor dezelfde hoeveelheid brandstof. Er zijn manieren om slimmer te rijden die je kunnen helpen om die kosten te verlagen. Welke manieren zijn dat? Dat lees je hier!

Rijd op goede wegen

De wrijving van een glad oppervlak kan het brandstofverbruik tot 30% verminderen. Als je met de auto op een hobbelige weg rijdt, is er meer gas nodig om je te vervoeren. Rijden op een mooi egaal wegdek bespaart je daarom brandstof. Rijden op slecht wegdek verbruikt niet alleen meer brandstof, maar zorgt ook voor meer stress. Gaten en scheuren in de weg zullen ervoor zorgen dat je banden sneller verslijten, wat op de lange termijn meer geld gaat kosten.

Houd je banden goed opgepompt

Een band met een te lage bandenspanning verbruikt meer brandstof dan een band die goed is opgepompt, omdat de motor van de auto harder moet werken om vooruit te komen. Banden met een te lage bandenspanning kunnen een slechte wegligging veroorzaken en het brandstofverbruik met maar liefst 3% verhogen. Zorg er ook voor dat ze ongeveer elke 8000 km worden geroteerd om een ​​gelijkmatige slijtage van alle vier de banden te garanderen.

Vermijd onnodig stationair draaien

Voor gewone bestuurders is de beste manier om stationair draaien te verminderen door simpelweg de motor uit te zetten wanneer ze lang stilstaan. Rijden met een hybride elektrisch voertuig maakt het nog eenvoudiger om het stationair draaien te verminderen. Hybriden schakelen de motor uit wanneer ze niet bewegen en maken zelfs langzame bewegingen mogelijk met de motor uit. Stationair draaien verbruikt brandstof en kost geld. Laat je auto niet langer dan 30 seconden achter elkaar stationair draaien.

Vermijd agressief rijgedrag

Agressief gedrag achter het stuur kan het benzineverbruik in lichte voertuigen verhogen, wat kan neerkomen op een verlies van ongeveer 5% tot 10% per liter. Agressief rijden betekent hard accelereren en krachtig remmen. Dit verhoogt het brandstofverbruik door respectievelijk motor wrijving en remslijtage.

Auto onderhoud optimaliseren

Controleer je voertuig regelmatig om er zeker van te zijn dat de motoren zijn afgesteld en de banden de juiste spanning hebben om het brandstofverbruik te verlagen. Een auto die strenge preventieve onderhoudsprogramma’s volgt, kan het brandstofverbruik tussen 5 en 10 procent verhogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *