wo. mei 31st, 2023

Vlinderkleppen zijn een veelgebruikte toepassing in de procesindustrie. In de voedingsmiddelenindustrie, in de chemische industrie, noem maar op. Voor het selecteren van de juiste klep is het belangrijk om rekening te houden met een aantal punten. Deze blog zal vol met tips staan voor sanitaire vlinderkleppen!

De juiste buismaat kiezen

Een van de meest belangrijkste aandachtspunten bij het kiezen van een vlinderklep, is het bepalen van de diameter van de buis. De diameter van de buis is ook meteen de maat van de vlinderklep. Er zijn verschillende soorten maatstelsels die gebruikt worden hiervoor in de voedingsmiddelen industrie. De drie meest gebruikte zijn DIN, INCH en ISO. In Nederland wordt DIN vooral gebruikt.

De aansluiting

De meeste vlinderkleppen zijn voorzien van laseinden, maar er zijn nog een aantal andere aansluitingen op de markt. Iets om in het achterhoofd te houden is dat de inwendige diameter gelijk aan de buit of installatie moet zijn waar de vlinderklep op bevestigd wordt. Op deze manier kan je verontreiniging voorkomen. Wil je de afdichting kunnen vervangen? Dan moet minimaal de helft van de vlinderklep verwisselbaar zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het leidingwerk waar de vlinderklep op aangesloten zit genoeg radiale en axiale mobiliteit hebben.

Het onderhoud

Bij het kiezen van de juiste vlinderklep speelt onderhoud ook een grote rol. De levensduur van je vlinderklep verlengen doe je door het juist behandelen van de afsluiting. Iedere vlinderklep vraagt om een andere hoeveelheid van onderhoud. Laat je daarom goed informeren over hoe vaak de klep schoon moet worden gemaakt en hoe vaak ander onderhoud gedaan moet worden. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de vlinderklep die je gaat plaatsen op een lastige plek komt. In dat geval wordt er meestal gekozen om een vlinderklep in tussenflens uitvoering te gebruiken. Het fijne aan deze vlinderklep is dat het huis tussen de flenzen eruit kunnen worden gehaald, in dien de bouten verwijderd zijn.

Welk merk vlinderklep?

Ieder merk dat vlinderkleppen produceert, maakt deze kleppen met unieke eigenschappen. Het kan zo zijn dat er in de huidige installatie een standaardmerk wordt gebruikt. Het is dan aan te raden om bij dit merk te blijven. Je kan aan de hand van uiterlijke kenmerken zoals graveringen vaak achterhalen met welk merk je te maken hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *