wo. dec 6th, 2023

Legionella: veel mensen hebben er wel eens van gehoord en vast ook dat het gevaarlijk is, maar wat is legionella precies? Legionella is een bacterie die kan ontstaan in warm water. In veel gevallen doet deze legionella bacterie vrij weinig en kan de weerstand deze goed neutraliseren. Er zijn echter ook gevallen dat de legionella bacterie wel zijn gang kan gaan en dit kan verschillende ernstige gevolgen met zich meebrengen voor u of een van uw medewerkers.

Hoe raakt u besmet

Een legionella besmetting ontstaat bij het inademen van kleine waterdruppeltjes waar het bacterie zich in bevind. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het douchen gebeuren of tijdens het bezoek aan een sauna of zwembad. Het drinken van besmet water is geen manier hoe u een legionellabesmetting kunt krijgen. Het bacterie wilt namelijk pas schade aanrichten wanneer deze zich in de longen bevindt.

De symptomen van legionella

Wanneer u besmet bent met het legionella bacterie dan zult u er vrij weinig van merken. In sommige gevallen weet het bacterie wel schade te veroorzaken. In dit geval kunnen de klachten snel verergeren door middel van een longontsteking met koorts boven de 39 °C. Dit gaat gepaard met hoesten en een kortademigheid. Deze ernstige longontsteking door het legionellabacterie wordt ook wel de veteranenziekte genoemd. Dit komt door een uitbraak onder veteranen in Philadelphia in 1976.
Mensen die al snel last hebben van de longen zijn mensen die in de risicogroep vallen. Hierbij kan worden gedacht aan rokers, ouderen en mensen met een verslechterde weerstand.

Wetgeving over legionella

Wanneer u een bedrijf of organisatie die valt onder de risicogroepen zoals hotels, zwembaden, sauna’s en verzorgingstehuizen dan bent u verplicht om een legionella keuring te laten uitvoeren en een beheersplan te laten opstellen door een gecertificeerd bedrijf. Holland Building is een bedrijf die de legionellapreventie voor u op een professionele manier kan verzorgen. Zo voldoet u aan de wetgeving en weet u dat uw gebruikers beschermd zijn tegen de nare gevolgen van deze bacterie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *