za. sep 30th, 2023

Bedrijven die snel, efficiënt, klantvriendelijk en kwalitatief goede producten en diensten willen leveren kunnen niet meer zonder ERP software. Dat is software waarmee alle aspecten van de bedrijfsvoering worden ondersteund en geïntegreerd. ERP staat voor Enterprise Resource Planning, wat wil zeggen dat er wordt gezorgd dat alle benodigdheden voor een optimaal productieproces op het juiste moment beschikbaar zijn. Dat betreft niet alleen de voorraden, maar ook de beschikbare mankracht, de machines, het benodigde werkkapitaal, etc. Met behulp van ERP software verloopt het proces van inkoop van voorraden tot en met verkoop zo soepel als maar mogelijk is.

Modules binnen ERP software

Het is niet voor elk bedrijf nodig om alle onderdelen van ERP software in het bedrijf te implementeren. Soms volstaat het om slechts een deel van de modules te gebruiken. Onderdelen die in principe kunnen worden ondersteund zijn de inkoop en de verkoop, het relatiebeheer, de financiële administratie, de klachtenafhandeling, personeelszaken, het voorraadbeheer en uiteraard het productieproces. Als bedrijven beginnen met het implementeren van deze software wordt meestal gestart met één module. Daarna wordt het systeem stap voor stap verder uitgerold. De reden hiervoor is, dat een ERP systeem erg complex is. In één keer implementeren brengt risico’s voor de continuïteit met zich mee.

Online verkoop

De verkoopactiviteiten van veel bedrijven vinden tegenwoordig voor het het grootste deel online plaats. Daarom maakt ook een b2b webshop deel uit van de ERP software. In deze webshop zijn de processen afgestemd op verkoop aan zakelijke klanten. Dat betekent dat de bestellingen voor een zakelijke klant door meerdere personeelsleden kunnen worden gedaan. Om te voorkomen dat er voor te grote bedragen wordt besteld, werkt het systeem op basis van autorisatie. Grote bestellingen moeten door een supervisor geaccordeerd worden. In een b2b webshop wordt ook gewerkt met staffels en met maatwerk bestellijsten voor klanten. Dat alles zorgt ervoor dat er snel en accuraat kan worden gewerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *